Vad är en raskatt?

När någon ny person träffar vår katt Zandrama så frågar de ofta vilken ras hon är. Och jag svarar varje gång att hon inte är någon raskatt. Många säger då att hon måste ha någon ras i sig, eftersom hon är långhårig.

Men oavsett vad hon har för gener i sig, så är och förblir hon en huskatt. Det är nämligen så att en katt alltid är en huskatt om den inte har en registrerad stamtavla. Det spelar ingen roll hur renrasiga föräldrarna är, finns ingen stamtavla så är kattungen en huskatt.

Ibland ser man annonser i tidningen där katter beskrivs som blandraskatt, med 25% av en ras, 25% av en annan och 50% av en tredje. Ofta försöker säljaren ta ut ett högre pris för katten, eftersom den är en ”blandras”. Men detta motiverar inte att man tar ut ett högre pris, eftersom det inte finns några blandraskatter. Katten är en huskatt, punkt slut. Givetvis kan man betala det säljaren begär om man vill ha just den katten, men många tror att de gör ett kap när de köper denna fina blandraskatt.

Vill man ha en ”finare” katt, dvs en raskatt, så finns det sällskapskatter som är raskatter, men som kanske inte kan användas vid avel och på utställningar eftersom de inte har helt rätt utseende. Dessa sällskapskatter är oftast mycket billigare än katter som ska användas i avel eller som utställningskatt. Men katten ska fortfarande ha en stamtavla för att räknas som raskatt.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *