Mina husdjur, del 3 – sista delen?

Del 3 av Mina husdjur kommer att handla om min senaste katt – Zandrama. Om det är sista delen av Mina husdjur är svårt att säga. Det kommer förmodligen bli andra katter den dag när någon av mina katter inte finns i livet längre, men förhoppningsvis dröjer det åtskilliga år innan det blir så. Jag skulle gärna haft en eller två katter till i huset, men familjens önskemål är olika och jag får böja mig för vad min man tycker.

När vår första katt Zappa började närma sig två års ålder for vi och besökte släktingar som har en stor gård med djur, bland annat ett gäng katter. Riktiga lagårdskatter, som aldrig varit inne i bostaden. Däremot har de gott om goa varma ställen att gå in på, både lagården och diverse lador och magasin är öppna för katterna. Det ovanliga med dessa katter är att de är förvånansvärt tillgivna och gosiga. Förmodligen beror detta på att de verkligen tas om hand väl och blir gosade med från första stund. Många av katterna är ganska långhåriga, och ser verkligen ut som förnäma raskatter. När vi kom dit hade det precis fötts kattungar och jag och barnen föll pladask. Sen krävdes lite argumentation för att min man skulle tycka att det var bra att skaffa ytterligare en katt. Det största argumentet var att vår Zappa skulle få sällskap när vi var borta och det var ett bra argument.

Vi fastnade för lilla Zandrama, en svart långhårig kattunge med några små vita fläckar i pälsen. När vi hämtade henne hade hon aldrig varit inomhus och vi var nog lite nervösa för hur det skulle gå att få henne att bli en innekatt. Skulle hon kissa överallt, skulle hon vilja gå ut hela tiden? Vi hade inte behövt vara oroliga. Hon gick direkt på lådan och hon trivdes inomhus från första stund. Det enda problemet var att hon inte behärskade att springa över de hala golven inomhus, så det blev många vådliga vurpor på hallgolvet.

Zappa och Zandrama har aldrig blivit bästa vänner, de sover inte intill varandra eller slickar varandra, men de accepterar varandra och tar sig emellanåt en ganska vänskaplig brottningsmatch på golvet. Det blir ett och annat kattrace genom huset också (oftast precis när vi ska somna). :)

Våran Zappa är en stor ståtlig kattherre som är lugn och stillsam av sig. Sån är inte Zandrama… Trots att hon nu är över 6 år gammal beter hon sig ofta som en kattunge. Det leks och det hoppas och springs. Hon är ett riktigt yrväder emellanåt. Dessutom är hon ganska klumpig och ibland verkar hon också helt korkad. Allt detta tillsammans med hennes utseende gör att de flesta faller för henne. Hon är liten och egentligen ganska tunn i kroppen, men med hennes yviga päls och svans ser hon ibland ut som en riktig tjockis. Svansen är förresten alltid i vägen… Inte för henne, men väl för oss eftersom hon alltid har den rakt upp och gärna ställer sig i knät eller på skrivbordet framför en och vänder rumpan till.

Det är häftigt att ha två så olika katter i familjen: Zappa som är stor och ståtlig, lugn och värdig och så Zandrama som är ett riktigt yrväder, klumpig och lite dum. Känns som om alla i familjen har en katt som passar deras temperament. Konstigt nog så tyr sig den lugna Zappa till mig, som varken är lugn eller speciellt värdig. Zandrama däremot har min lugne stillsamme man som favorit. Konstigt konstigt! Zandrama föredrar alltid män framför kvinnor och absoluta favoriten är min dotters pojkvän som hon fjäskar för när han kommer hit.

Fler berättelser om Zappa och Zandrama kommer längre fram, så välkommen tillbaks och följ deras liv.

zandrama4 zappa2
Nytagna foton på mina katter Zandrama och Zappa. Zandrama är hopplös att fånga på bild, svart svart svart och så rör hon sig hela tiden.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *