Kattsand – ett nödvändigt ont

Jag håller på och trasslar med kattsand just nu. Vi har kört med Kattys klumpbildande kattsand för det mesta under de år vi har haft katter. Jag vet att det inte är det miljövänligaste alternativet. Men eftersom vi inte får slänga kattsand i komposterbara soporna, så försvinner ju vitsen med de mer miljövänliga alternativen. Dessutom så har vi två katter och behöver ha en kattsand som verkligen går att hålla någorlunda luktfri. Jag tycker att Kattys kattsand har blivit sämre det senaste. Den klumpar sig inte lika bra och ofta blir klumparna bara kletiga och faller isär.

Men vad ska man välja istället. Testade Vitakraft, men den sanden är så finkornig att katterna drar den med sig och så har vi kattsand i halva huset. Jag har kollat in de lite dyrare alternativen, men det finns inte mycket som är lite mer grovkornigt att välja på. Jag funderar på Ever Clean Less Track som ska vara lite större korn. Någon som vet? Skriv gärna en kommentar i såfall. Jag har också funderat på PeeWee, någon som testat det?

Bookmark the permalink.

14 Comments

 1. Hej igen alla kattfans!

  Är det INGEN som har något vettigt svar till mig -jag väntar!! Jag vill alltså ha en oparfymerad grå GROVKORNIG kattsand som är LÄTT att skölja av på spaden och som INTE fastnar i rörledningar o på svamp o trasa som jag använder då jag byter i lådorna, jag byter ut min sand så fort mina katter varit inne i lådorna och tvättar på stället ( där det gått igenom sanden) i lådan med såpa/klorinblandning men det är det där med att de slutat med min sand vita kraft simple and clean – det är alltid samma sak då jag fastnar för något bra -då slutar de tillverka detsamma – stor SUCK!

 2. Jag blir snart vansinnig på alla dessa kattsand som bara kletar i hop sig som betong då man ska försöka skölja av spaden och så fastnar det i rörledningarna – har alltid tidigare använt KATTY kattströ men tyvärr så verkar de fått hjärnsläpp de som tillverkar densamma för nu går den INTE att skölja av spaden vid rengöring av lådan o rörledningarna slammade igen. Sen hittade jag Vita krafts simple and clean som var jättebra och nu har de slutat att tillverka denna så jag gråter!!! Finns det nån som kan ge mig ett bra alternativ på sand men stora grova grå korn som går lätt att skölja bort från spaden -det är det viktigaste med sanden??

 3. Ever Clean Lavender är absolut ett bra alternativ som Svenne ovan skrev, i princip helt luktfri sand!

  • Den har jag testat men den är också för finkornig – jag vill ha grå GROVA korn -att ingen som tillverkar kattsand har katt har jag förstått för då skulle de se hur denna finkorniga sand kletar överallt samt all sand som katterna strör ut på golv och mattor -man blir GALEN!

 4. Jag använder Pussi compact ultra.Den fungerar jättebra.Den klumpar och luktar inte.

 5. hej
  någon som vet hur man lär katten att gå på toiletten?
  måste man inte ha barn-toasits då?
  är less på kattsands-helvetet…dammig och äcklig.

  • Hej Irene!

   Jag har haft katter sedan jag föddes och jag har ALDRIG någonsin behövt lära en katt gå på lådan -det har de kunnat göra själva -de hittar lådan man ställt fram till dom och jag har även fött upp katter i 12 år tidigare och då var det kattmamman som de små bebisarna lärde av -så jag förstår inte vad felet är med din katt – kan den ha något ”fel” – typ urinvägsinfektion eller annat? Du måste ha rätt så mycket sand i lådan också -inte bara TYP en halv cm och sedan tycker jag att du ska ha en kattlåda med huv på för då får de toaletten lite enskilt och VEM vill sitta på en toalett med ”dörren öppen”??
   Hoppas det går bra för dig med kissen.

   Lena

 6. Använder Ever Clean Lavender och Pussi Catz till min lilla Nova klumpar sig jättebra ingen lukt från kattlådan rekommenderar den sanden lycka till !!

 7. Jag använder ´Pussi Ultrakompakt´. Den klumpar sig jättebra och jag upplever ingen dålig lukt. Den är inte billigast, men inte heller dyrast. Gör rent i lådan, dvs tar bort bajs och kiss 1-2 ggr/dag och fyller på med ny sand när det behövs. Detta gör att jag sällan behöver tömma hela lådan på sand för det hinner aldrig bli ´smutsigt´ på det sättet.
  😀

 8. Jag brukar köpa Fresh and Easy. Den är lite väl dyr, men den är ett bra alternativ.

 9. Jag köper Ever Clean Lavender till min katt och det trivs både jag och hon med. Kanske lite dyrt men tycker ändå att det är värt det.

 10. Vi använder faktiskt Ever Clean Less Track. Är dock den enda kattsanden vi har haft hemma så har inte mycket att jämföra med. Men den fungerar väldigt bra enligt mig. Hårda klumpar som håller ihop. Det luktar inget från av kattlådan. Städningen är enkel och har inte haft problem med sandiga tassar.

  • Jag kollade i djurbutiken på Ever Clean Less Track och tyckte den var ganska finkornig. Eftersom våra katter sprider mycket sand med den mer grovkorniga vi hittills använt så bestämde jag mig för att istället testa PeeWee kattlåda med träpellets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.