Kattraser

I menyn till höger kan du välja den kattras som du är intresserad av.
Fler raser kommer efter hand.

I Sverige finns ungefär 40 kattraser registrerade hos SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Skillnad mellan raskatt och huskatt

Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt kattförbund. En katt som inte har någon stamtavla betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.

I Sverige delas kattraserna in i fyra olika kategorier: långhårskatter, semilånghårskatter, korthårskatter sam orientaliska katter.

Raskatter

Noggrann avel på katter och registrering av stamtavlor startade på allvar i slutet av 1800-talet. Då hölls de första kattutställningarna, först i England och sedan i USA och övriga Europa. Kattraser som tidigt kunde särskiljas var siames, perser, manx, abessinier, angora och maine coon.

Varför väljer man en raskatt?

För en del är utseendet på katten viktigt. För andra är personligheten viktigare. Har man mycket speciella önskemål om utseende eller personlighet hittar man oftare det man söker om man väljer en raskatt. Vill man syssla med kattavel eller ställa ut sin katt, så väljer man en raskatt. En raskatt kan vara mycket dyr i inköp och även dyr att äga. Vill man ställa ut katten är det dessutom viktigt att den har ett mycket stabilt temperament. Den ska klara av resor till obekanta ställen och utan bråk finna sig i att främmande människor klämmer på den och lyfter upp den. Om din katt inte verkar gilla att bli utställd, ska du hellre avstå.

 

Comments are closed.