Utrustning för din katt

Bra tillbehör till din katt

Transportbur

Du bör skaffa en bra transportbur som katten kan ha hela livet. Ha alltid katten i en transportbur när du behöver ta katten med dig i bilen, både för din och för kattens säkerhet. Skaffa transportburen innan du ska hämta hem din katt, så blir hemresan mycket enklare. Tänk på att din katt växer och att de minsta transportburarna kanske blir för små så småningom.

Kattlåda och kattsand

utrustningDet finns olika typer av kattlådor att köpa i djuraffärer och i varuhus. Vissa katter skvätter mycket sand, eftersom kattens naturliga beteende innebär att de vill dölja spåren efter sig. Då kan en kattlåda med huv vara bra, eftersom det förhindrar en hel del skvättande. Det är inte så trevligt att behöva trampa i kattsand som skvätts överallt. Det fungerar också bra med en stor plastback med lite högre kanter när katten blivit lite större. Tänk på att din katt växer, köp inte för liten kattlåda. När det gäller kattsand får man prova sig fram till vad man själv och katten föredrar. Det finns en hel uppsjö av olika kattsandstyper, klump- och icke klumpbildande, finkornig och grovkornig och även olika typer av pellets. Vill du välja ett miljövänligt alternativ, så är det pellets av något slag som gäller. Den klumpbildande sanden bryts inte ned och är därför inte alls miljövänlig. Använd alltid någon typ av sand som är avsett för kattlådor, eftersom dessa förhindrar att det luktar om kattlådan. Du behöver också en plastspade att rensa kattlådan med.

Mat- och vattenskålar

Köp mat- och vattenskålar som är lätta att göra rena. Placera skålarna där katten kan äta relativt ostört. Vissa katter föredrar att dricka direkt ur vattenkranen, duschen eller ur tvättstället. Om du inte vill att din katt ska lägga sig till med sådana vanor, så får du aldrig börja vänja dem vid detta, eftersom det sedan kan vara omöjligt att få katten att dricka på något annat sätt.

Kattmat

Kattungen behöver, precis som vuxna katter, en fullvärdig kost. Bäst är att ge katten färdigt foder, torrt eller vått. Detta foder innehåller allt vad katten behöver. Det finns speciellt kattfoder som är anpassat efter kattungar, läs på förpackningen vilken ålder fodret är anpassat för. Du kan även ge katten något du själv lagat till, men detta bör inte ske för ofta eftersom katter lätt får magproblem av sådan mat som inte är anpassade för dem. Se också till att katten alltid har friskt vatten framme, speciellt viktigt är detta om du ger din katt torrfoder, eftersom katten annars kan få urinvägsproblem. Torrfoder har den fördelen att det håller tänderna friska och minimerar tandsten hos din katt. Torrfoder kan stå framme hela dagen, så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är också mycket billigare än burkmat. Om du väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på. Innan du hämtar hem din katt bör du fråga uppfödaren vilken mat katten är van vid, eftersom katter är mycket känsliga för förändringar. Se till att ha ”rätt” foder hemma när katten flyttar in. Sedan kan du långsamt vänja den vid det märke du föredrar. Ge ALDRIG katten mat som är avsedd för hundar. Hundmat innehåller inte taurin, som är så viktigt för katten. Katter kan inte producera detta ämne själva.

Klösbräda / Klösträd

Köp en ordentlig klösbräda redan från början. Alla katter vässar klorna och genom att erbjuda ett bra ställe där katten kan klösa förhindrar man att den börjar klösa på möbler och andra olämpliga ställen. En klösträd är oftast populärt. Det kan bestå av en klöspelare och olika plattformar eller krypin.

Klotång

En innekatt behöver klippa sina klor då och då. Använd alltid en speciell klotång när du gör detta, så att du inte skadar katten.

Leksaker

En katt behöver aktiveras. Det finns speciella kattleksaker att köpa både i varuhus och i djuraffärer, men många leksaker kan du tillverka själv, eller så väljer katten själv vad den tycker är en bra leksak. Tänk på att inte lämna katten utan uppsikt om den leker med snören, eftersom den lätt trasslar in sig och även kan få snöret om halsen och kvävas.

ID-märkning

Att låta ID märka din katt är en mycket god idé. Varje utekatt bör vara ID-märkt. Man kan id-märka katten antingen genom en taturering i örat eller genom chipmärkning. Tatueringen görs när katten är sövd, så den känner ingenting under ingreppet. Nackdelen med detta sätt är dels sövningen ifall du har en sövningskänslig katt, men också att färgen gärna bleknar, suddas ut och blir oläslig efter några år. Chipmärkning innebär att man med en spruta injicerar ett chip i kattens nacke. Katten är vaken under ingreppet och märker inte mer av detta än vid en vanlig vaccination. Nackdelen är att det inte går att se på utsidan av katten att den är ID-märkt, utan det krävs en speciell avläsare för att upptäcka mikrochipet. Om någon hittar din bortsprungna katt är det inte så säkert att den personen tänker på att din katt kan vara chipmärkt.

Comments are closed.