Köpa katt

Köpa / Skaffa katt

När du bestämt dig för att skaffa katt och även bestämt vilken kattras du vill ha, är det dags att börja leta efter en lämplig katt. Du måste också bestämma dig för om du vill ha en kattunge, eller om det går lika bra med en vuxen katt. För att hitta en kattunge av en bestämd ras, kan man gå in på SVERAK:s hemsida och vidare till kattklubbar. Via kattklubbarna kan man sedan hitta kattungar som är till salu. Kattungar av raskatter annonseras också ut via andra kattsidor och också i lokaltidningar.

Att köpa en vanlig huskatt är enklare. Dessa är lättare att få tag på. Sök på katter till salu på nätet, så får du otaliga träffar. Annonser om katter till salu brukar finnas uppsatta i affärer och det brukar också finnas gott om annonser i dagstidningarna. Hör man sig för bland vänner och bekanta, brukar man också hitta någon som har kattungar till salu. Om du väljer att skaffa en vuxen katt bör du ta reda på varför katten är till salu eller ska omplaceras. En vuxen katt kan ha lagt sig till med ovanor som är omöjliga att få bort.

Välja kattunge

kopakattNär du väljer den kattunge som du kanske ska leva med i 15 år framåt är det viktigt att du tar god tid på dig. Det är viktigt att du får träffa kattmamman och se om hon har ett bra temperament. Kattungens päls ska vara tät och glänsande och ögonen ska vara klara. Den kattunge du väljer ska vara nyfiken och pigg. Om du vill vara riktigt säker på att kattungen är frisk, ska du låta en veterinär undersöka katten innan du bestämmer dig. Gäller det en dyr raskatt ska du ha ett veterinärintyg på att katten är frisk. Kattungen kan hämtas hem när den är ungefär 12 veckor gammal och helt avvand. Att ta en katt från sin mamma för tidigt kan ge psykiska problem hos katten i framtiden. När det börjar bli dags för att hämta hem kattungen är det bra om allt är i ordning för den nya familjemedlemmen.

Comments are closed.