Kattungar

Uppfödning av kattungar

En katthona är dräktig i ungefär nio veckor. När en kattunge föds är den mellan 11 och 15 cm lång och väger mellan 70 och 135 gram. Kattungar föds blinda och döva. De kan inte gå och är helt beroende av kattmamman för att överleva. Under de tre till fyra första veckorna är det kattmamman som ser till att de får näring och håller dem rena. När kattungen är mellan 5 och 10 dagar börjar ögonen att öppnas. Vid 2-3 veckors ålder är ögonen helt öppna och färgen är då oftast gråblå. När kattungarna är fyra veckor kan de tvätta sig själva, även om det inte går så bra i början. Vid 3-5 veckors ålder börjar de äta själva och vid 8-10 veckor är de helt avvanda.

Den viktiga leken

Liksom andra rovdjursungar älskar kattungar att leka. Leken tränar dem för att bli vuxna katter. Kattungar utvecklar sitt sociala samspel genom att leka. En kattunge som inte fått leka med andra under sin uppväxt kan bli osällskapliga, ibland neurotiska som vuxna.

kattungar1Skötsel och uppfostran

Redan vid tre veckors ålder kan man försiktigt börja lära kattungarna att använda en kattlåda. Om man låter kattungarna vara på en mindre yta och ställa kattlådan i närheten är det lättare för kattungarna att hinna i tid till lådan. När kattungarna är ungefär tre veckor gamla är det hög tid att vänja dem vid att hanteras, kelas med och kammas. Håll helst både kattungar och mamman inomhus tills de vaccinerats vid 9 veckors ålder. Innan en kattunge skiljs från sin mamma ska den vara 12 veckor gammal enligt SVERAK. Om man tar kattungen från mamman för tidigt, kan den få sociala problem senare i livet.

 Mat till kattungen

Ta reda på vilket foder kattungen är van vid och köp detta till att börja med. Sedan kan du sakta vänja din kattunge vid andra sorters foder. Det finns speciellt foder för kattungar att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Eftersom en kattunge har litet annorlunda näringsbehov än den vuxna katten bör du ge kattungen den speciella mat som är avsedd för just kattungar. Vill du ge din kattunge något extra gott, kan de få lite hemlagad mat. Men mer än 25% av kosten ska inte vara hemlagad, eftersom den maten inte är helt anpassad för kattungen och därför kan ge magproblem.

Kattungens hälsa

När du fått hem din katt är det viktigt att den bli vaccinerad om den inte blivit det tidigare. Även om den är vaccinerad kan det vara bra att en veterinär får titta på kattungen så snart som möjligt, för att du säkert ska veta att den är frisk. Du kan också få råd om avmaskning av veterinären. Din kattunge behöver sedan vaccineras igen tre veckor efter det första vaccinationstillfället. Därefter vaccineras katten en gång per år.

Avmaskning av kattunge

När kattungen börjat äta fast föda, vid 3-4 veckors ålder, är det dags att avmaska den för första gången. Därefter avmaskar man katten varannan vecka tills den blivit tre månader gammal och sedan varje någon gång till innan den nått vuxen ålder.

Vänja katten vid koppel

På sidan Innekatt/Utekatt kan du läsa om vad man bör tänka på om man väljer att ha katten som utekatt, respektive innekatt. Ytterligare ett alternativ till att ha en innekatt är att vänja katten vid att gå ut i koppel.

För att katten ska vänja sig vid att gå i koppel är det viktigt att börja tidigt. Det är svårt att få en vuxen katt att vänja sig vid koppel. Man ska alltid ha en sele till katten, dvs ett halsband och ett band runt framkroppen. Selen ska vara lätt att ta på och knäppa. Selen ska inte sitta hårdare än att du får in ett finger mellan den och halsen på katten.

Börja med att ta på katten selen medan du ändå kelar med katten. Låt den sitta på korta stunder i början för att sedan öka på dessa allt eftersom. När katten verkar obesvärad av att ha selen på sig, kan du sätta fast kopplet och försiktigt låta katten vänja sig vid utelivet. Låt katten bestämma takten. Dra aldrig i kopplet utan följ katten dit den vill gå i början. Man måste hela tiden vara uppmärksam på katten och se till att den inte blir skrämd. Lämna aldrig katten utomhus i koppel, utan tillsyn. Katten kan lätt trassla in sig någonstans och bli skrämd.