Kattskötsel

Även om en katt inte kräver lika mycket tid som många andra husdjur, behöver en katt mycket omsorg. Katter är självständiga djur, men behöver ändå mycket uppmärksamhet och sällskap. Grundläggande för att få en frisk och nöjd katt är att den ska få en balanserad kost och alltid ha tillgång till friskt vatten. Katten måste också ha tillgång till en kattlåda eller ha möjlighet att gå ut för att kissa och bajsa. En katt bör vaccineras en gång om året och avmaskas regelbundet. En långhårig katt behöver också mycket pälsvård, med borstning och kamning.

kattskotselklorKattens klor

Kattens klor kan behöva klippas. Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollerar regelbundet att klorna inte blivit för långa. Använd helst en kloång som är avsedd för katter. De finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Att klippa kattens klor är kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta. Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns.

Öronrengöring

Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla din katts öron med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med små fuktiga bomullstussar. Var försiktig så att du inte skadar kattens känsliga öron.

Om din katt börjar klia sig i öronen eller skaka på huvuden kan katten ha fått en öroninfektion. Vid öronskabb får katten mörk beläggning eller mörkt vax i öronen. Om du misstänker en infektion eller öronskabb måste du gå till veterinären med din katt.

Avmaskning

Om din katt visar tecken på att ha mask, eller om du ser att det är mask i avföringen måste du avmaska den. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. Även innekatter kan ha mask, eftersom du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Vuxna katter behöver enligt nya rekommendationer endast avmaskas om man märker att den fått mask. Kattungar ska däremot avmaskas vid några tillfällen när de är små.

Vaccination

En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas. Innekatter kommer främst i kontakt med smitta genom att du för med dig smitta utifrån på skor eller kläder.

Kastrering av katt

Kastrera honkatten om du inte vill få ungar efter den. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig. Kastrera även din hankatt om den inte ska paras. En hane som inte är kastrerad kan börja markera revir genom att skvätta urin inomhus. En hankatt som är kastrerad är oftast lugnare och mer tillgiven än en okastrerad. Katten kan kastreras när den är 6 månader eller äldre. Kastrering av hankatt innebär att testiklarna avlägsnas, och kan ske med endast lugnande och lokalbedövning. Honor måste sövas ner. När det gäller honor kunde man tidigare välja mellan sterilisering och kastrering, där det sistnämnda är att föredra. En steriliserad honkatt fortsätter med sitt löpbeteende, vilket hon inte gör efter en kastrering. Kastrering av honkatt är förstås dyrare än sterilisering, men väl värt pengarna. Vid sterilisering skärs äggledarna av, och vid kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar och/eller livmoder.

kattskotselPälsvård

En frisk katt sköter sin päls genom att slicka och putsa sig. Katten sväljer det lösa håret och ibland kan detta katthåret samlas till en hårboll i magen. Vissa katter, speciellt långhåriga, kan ha problem med hårbollar som fastnar i matsmältningsorganen. Andra katter får inga problem med detta, utan spyr helt enkelt upp hårbollarna. Ett bra och enkelt laxermedel är att sätta en klick vaselin eller lite olja på kattens tassar. När den sedan slickar sig får den i sig vaselinet/oljan och detta hjälper katten att bli av med hårbollarna ”den naturliga vägen”. Om du kammar och borstar din katt regelbundet undviker du att den får i sig så mycket löst katthår. Dessutom hamnar inte så mycket hår på möbler och dina kläder. Det finns olika typer av borstar och kammar som är specialanpassade för katter i djuraffärer och varuhus.

Comments are closed.