Beteendeproblem

Precis som alla andra husdjur, kan katter lägga sig till med ovanor som gör att de inte fungerar så bra med sina ägare och andra djur i familjen. Ett vanligt problem med katter är att de börjar kissa/bajsa utanför lådan.

Om katten kissar/bajsar utanför lådan eller markerar revir

Om en hankatt börjar markera revir, kan det bero på att katten är okastrerad. Lösningen på detta är naturligtvis att kastrera hankatten. Att ha en okastrerad hankatt som innekatt om den inte ska användas för avel är inte lämpligt. En hankatt som kastrerats blir oftast mycket lugnare och mer tillgiven än en okastrerad katt.

beteendeproblemVid negativa förändringar (i kattens ögon) kan katten börja kissa eller bajsa på ”fel” ställe för att protestera. Negativa förändringar kan vara allt från att kattlådan flyttats eller att du börjat använda en ny sorts kattsand, till att katten protesterar mot att det kommit ett nytt husdjur eller ett nytt barn i familjen. För att komma tillrätta med detta problem måste man först och främst göra rent olycksplatsen noggrant så att katten inte går dit igen. Man kan också täcka över platsen med aluminiumfolie eller ställa dit kattens matskål, eftersom katter aldrig vill äta och gå på toa på samma ställe. Det är också viktigt att berömma katten när den använder kattlådan, så att detta förknippas med något positivt.

Att katten kissar/bajsar utanför lådan kan också bero på att kattlådan töms för sällan. Katter vill ha en någorlunda ren låda för att utföra sina behov.

En alltför väl rengjord låda kan också göra att katten vägrar gå dit. Om du använder starka rengöringsmedel när du gör rent lådan kan doften göra att katten inte vill gå på lådan.

För övriga beteendeproblem är det bäst att vända sig till sin veterinär, där man kan få tips och råd om beteendestörningar hos katter.

Comments are closed.