Innekatt / Utekatt

Innekatt eller Utekatt?

Om man ska ha en innekatt eller en utekatt kan diskuteras både fram och tillbaka i all oändlighet. Det finns fördelar och nackdelar hur man än väljer. Ofta brukar utekattsanhängarna framhäva kattens jaktinstinkt när man talar om att katter måste få vara ute för att de ska må bra. Innekattsanhängarna brukar å andra sidan ta upp alla faror med katters uteliv som ett argument för att katter ska vara inomhus.

Ofta hör man att vissa raser passar bättre som innekatt, men det stämmer inte. Vilken tamkatt som helst kan må bra som innekatt med rätt omvårdnad, tillsyn och aktivering. Det spelar ingen roll om det är en raskatt eller en huskatt. Däremot finns det vissa raskatter som inte passar att ha utomhus i vårt klimat.

Naturligtvis finns det fördelar och nackdelar både med att låta katten vara ute och att ha den som innekatt. Saker man bör väga in när man ska bestämma sig för utekatt eller innekatt är vilka bostadsförhållanden man har och om man har en eller flera katter.

Lagen om tillsyn av hundar och katter, säger följande: ”Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.” Denna lag förbjuder inte att katter springer lösa utomhus, men man bör nog tänka sig för innan man släpper ut en katt i tättbebyggda områden, eftersom man aldrig kan ha tillsyn över en utekatt, så att den inte orsakar olägenheter som att bajsa i barnens sandlåda, eller markera revir på grannens postlåda. Djurskyddslagen säger att ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom”. Om man tänker sig att din katt börjar använda grannens nyplanterade rabatt eller grannbarnens sandlåda som kattoalett. Gillar din granne katter kanske det inte är ett problem, men ofta finns det någon i grannskapet som inte tycker om katter och då kan din katt råka mycket illa ut.

innekatt Innekatt – fördelar

Blir en katt stimulerad och kanske har en kattkompis mår den alldeles utmärkt inomhus. Innekatter lever i allmänhet längre än en utekatt eftersom den inte utsätts för lika många risker när den är inomhus. Det finns inga farliga bilar eller vilda djur inomhus som kan utsätta din katt för fara. En innekatt riskerar inte i lika hög grad att bli utsatt för smittsamma sjukdomar. En innekatt är oftast tryggare och lugnare än en utekatt, eftersom den inte blir utsatt för människor som inte tycker om katter, eller barn som inte förstår att man ska vara snäll mot katten. En innekatt är oftast mer tillgiven än utekatten eftersom den tillbringar mer tid tillsammans med dig. Din katt kommer inte in och är smutsig och våt och kanske full av fästingar. Du behöver heller inte bekymra dig om att katten ska förstöra grannens nyplanterade rabatt, eller bajsa i barnens sandlåda.

Innekatt – nackdelar

Om lägenheten är liten finns inte lika bra chanser för katten att röra sig och därmed kan katten lättare bli överviktig. Även om inomhusmiljön är säkrare för din katt, finns det faror även inomhus, t ex elsladdar, giftiga växter eller varma spisplattor. Har du en innekatt är risken för sönderklösta möbler och tapeter större. En katt som inte får tillräcklig stimulans blir lätt uttråkad och kan då få beteendestörningar.

Att tänka på när man har en innekatt

Om man väljer att ha en innekatt, kanske man måste tänka till lite extra för att katten ska få en bra tillvaro. En innekatt kräver lite mer från dig, men ger ofta så mycket mer tillbaka. Du måste se till att katten har tillräckligt med utrymme och sysselsättning, så att den inte blir uttråkad. Katten behöver kanske lite extra lek och stimulans, så ta dig tid att busa med katten en stund varje dag. Är du borta mycket kan det vara idé att skaffa två katter, så har de sällskap av varandra.

Du måste också se till att innemiljön är säker för din katt. Det finns många krukväxter som är giftiga för katter. Lämna aldrig fönster och dörrar öppna, eftersom kattens nyfikenhet gör att den så småningom kliver ut. När den väl har kommit ut, vet den oftast inte vad den ska göra och kan lätt bli skrämd eller förvirrad.

utekattUtekatt – fördelar

En utekatt får mycket motion och blir inte lika lätt överviktig. En utekatt blir sällan uttråkad. Katten får utlopp för sin jaktinstinkt på ett naturligt sätt.

Utekatt – Nackdelar

En utekatt lever ofta ett farligt liv. Den kan bli påkörd och skadad av en bil. Många människor tycker inte om katter och utsätter dem för grymhet. Utekatten risker i större utsträckning att bli smittad med olika sjukdomar. Finns det många katter där du bor är risken stor att din katt råkar i slagsmål och kommer hem med rivsår och bettskador. Lösspringande katter kan ofta fresta på grannsämjan om katterna bestämmer sig för att revirmarkera grannens utemöbler eller postlåda. Du kan heller aldrig lära din katt att inte bajsa i grannens rabatter eller i grannbarnens sandlåda.

Att tänka på när man har en utekatt

Släpp inte ut en kattunge för tidigt. Katten behöver också vänjas vid att vara utomhus och lära känna sitt närområde, innan den kan vara utomhus på egen hand. Vaccinera alltid utomhuskatten och avmaska den regelbundet. Id-märk också katten så att man kan få reda på vem som äger den, om den skulle springa bort. Lämna aldrig katten ensam när du åker bort. En katt klarar sig inte på bytesdjur utan måste ha mat av dig. Den behöver också kunna komma in om det är kallt eller vått ute.

Du kan också välja den gyllene medelvägen och låta katten komma ut på promenad i en sele. Om en katt ska vänja sig vid att gå i koppel, är det viktigt att den får vänja sig vid detta tidigt. Att vänja en vuxen katt att gå i koppel kan naturligtvis fungera om du är utrustad med ett oändligt tålamod.

 

One Comment

  1. Pingback: Inomhuskatt | Vildvittrans

Comments are closed