Katters beteende

Jag har tidigare bloggat om katters beteende och berättat om hur mina katter gör. Oftast är det söta små snuttar ur katternas vardagsliv. Och så är det med katter. De gör saker som är ganska obegripliga från vårt synsätt och därför tycker vi att de är kul, häftiga, söta, annorlunda osv. Oftast finns det enkla förklaringar till varför våra katter gör som de gör. Katter är INTE människor och därför reagerar de inte heller som människor, utan som just katter.

Oftast får vi på hemsidor och i bloggar höra söta berättelser om katter. Inte lika ofta får vi höra om katter som beter sig på ett otrevligt, påfrestande sätt. Men det är precis lika vanligt som att de gör roliga, söta saker. Men naturligtvis inte lika roligt att blogga om. Via min hemsida får jag massor av frågor om olika problem människor har med sina katter. De klöser, de kissar, de för oväsen om nätterna och är inte alltid snälla mot sina ägare. Samtidigt är det ofta helt naturliga beteenden för katten.

En katt har klösbehov, så är det bara. Den klöser inte för att det är roligt eller för att protestera, den klöser egentligen inte heller för att vässa klorna, utan för att få bort gamla lager på klorna. En utekatt får helt naturligt ett annat slitage på sina klor och har därför ofta inte lika stort behov av att klösa inomhus. Men en innekatt letar upp de bästa ställena för att klösa. Den bryr sig inte om att det är finaste fåtöljen den klöser på.

En katt jamar för att väcka din uppmärksamhet på ett eller annat sätt. Den kan inte förstå att den måste ta hänsyn till att du sover. Den kanske springer fram och tillbaks på natten och ofta är det precis när vi har lagt oss för att sova som katten är mest aktiv. Kanske har du varit borta hela dagen. Då sover katten den mesta tiden. Lagom tills du ska sova kommer katten igång. Dessutom har katten en naturlig dygnsrytm som gör att den är som mest aktiv i skymningen och gryningen, eftersom det är då jaktmöjligheterna är som bäst. Det spelar ingen roll att du har en innekatt, dygnsrytmen är nedärvd sen långt innan katten var ett tamdjur och detta kan vi aldrig ändra på.

Att katter kissar där vi inte vill att de ska kissa är naturligtvis ett stort problem. Ska vi ha en katt som husdjur går det inte att den kissar i sängen och på kläder eller mattor. Problemet med att katter kissar eller bajsar där det inte är lämpligt är ett av de vanligaste skälen till att en katt lämnas bort eller avlivas. Att en katt inte kissar och bajsar i lådan kan bero på en massa olika saker. Viktigast är att kolla att katten är frisk och inte har någon sjukdom som gör att den skvätter på olika ställen. Lever- och njursjukdomar kan göra att katten småskvätter och kanske inte hinner springa till lådan. Även inflammationer i urinblåsan eller sköldkörtelsjukdomar kan ge dessa problem. Finns det inga medicinska skäl kanske det kan bero på att katten inte tycker om kattlådan av olika skäl. En sådan enkel orsak som att man bytt kattsand kan göra att en rumsren katt helt plötsligt börjar kissa någon annanstans. När väl katten valt ett annat ställe att kissa så kan det vara svårt att bryta vanan. Även om du gör rent med vanliga rengöringsmedel kan katten känna lukten av kisset och kommer att gå dit gång på gång. Jag återkommer med ett nytt blogginlägg där jag berättar vad du kan göra för att bryta ovanan…

Ibland kan man känna sig ensam om sina problem med katten. Men börjar man kika runt i forum och frågespalter om katter, så hittar man mängder med frågor och diskussioner om sådana här saker. Men i bloggar och på katters hemsidor hittar man sällan berättelser om katter som gör otrevliga saker (förutom i forum som riktar sig till såna som inte gillar katter) och dem besöker vi kattälskare sällan 😉

Men var så säker, du är inte ensam om att ha en katt som kissat i kompisens väska, eller klöst sönder bästa fåtöljen… Håll utkik i min blogg framöver, jag kommer att skriva mer om problem som uppstår med katter och kanske kan jag komma med ett och annat förslag om hur man kan lösa dem. Jag tänkte också berätta om problem jag haft med mina två söta, gulliga, underbara och unika katter.

Till sist: Katter är underbara djur. De är självständiga och har massor av egen vilja. Ofta är det därför vi väljer att ha en katt och ofta är det för att vi inte kan acceptera detta som det kan uppstå problem. Men katten är verkligen unik och värd att älskas för just det.

4
Här får min katt gärna klösa. Tyvärr har vi en och annan sönderklöst tapet, fåtölj och dörrpost också. Men eftersom mina katter ger mig så mycket annat, så kan jag acceptera detta och när jag byter ut tapeter och möbler nästa gång så kommer jag att se till att dessa är så kattovänliga som möjligt. Kanske låter det grymt med kattovänlig omgivning. Men om mina katter inte gillar att klösa på möblerna eller tapeterna så har de flera klösbrädor och klöståliga mattor där de kan härja fritt.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *