En gammal katt

Mina både katter börjar båda bli lite äldre. Hittills har de varit friska, men nu har det blivit problem med den äldsta katten, Zappa, som snart blir 14 år. Jag måste erkänna att jag är ganska dåligt påläst när det gäller äldre katter. Men de senaste dagarna har jag kollat upp en massa saker. Så här är det: En innekatt kan bli 15-20 år, men vid 10-12-årsåldern kan ålderskrämpor dyka upp. Stela leder, njurproblem, sköldkörtelsjukdomar och diabetes är exempel på vad som kan drabba äldre katter. Även tumörsjukdomar ökar givetvis med stigande ålder.

Vår Zappa har alltid varit en tunn katt, men har magrat av märkbart den senaste tiden. När han dessutom började äta dåligt och ibland verkade ha ont när man tog honom på magen, så var det dags att ta honom till veterinären. Igår var vi där med båda våra katter, eftersom även den yngre katten är 12 år snart. Hon klarade sig ganska bra vid hälsokontrollen, men behöver behandla sina tänder.

För Zappas del fanns det en misstanke om njurproblem och Zappa fick stanna kvar för provtagning, vätskedropp och observation. Jag befarade det värsta och trodde kanske inte att vi skulle kunna hämta hem honom igen. Men veterinären ringde idag. Inga problem från njurarna och inga andra fel som visade sig i provsvaren. Nu har han fått vätska och aptitstimulerande medicin och hade ätit riktigt bra i går kväll. Så nu får vi hämta hem honom och fortsätta ge lite mediciner och se om han hämtar sig igen.

Men han är fortfarande en gammal katt och det närmar sig slutet. Han kanske kan ha flera år kvar, men om hans problem fortsätter så kanske det inte dröjer så länge innan vi måste ta beslutet om att ta bort honom. Jag tycker det är så svårt. Hur ska man tänka? Jag vill absolut inte att mina katter ska lida, men var går gränsen för ett värdigt kattliv? Och var går gränsen för min önskan att ha min älskade katt kvar? Vi har iallafall bestämt att vi inte kommer att låta honom gå igenom några stora operationer eller tuffa behandlingar. Han måste också få vara fri från smärta. Det känns skönt att vi tänkt igenom detta lite, innan det blir dags att ta ställning. Beslutet blir då lite enklare den dagen det måste tas.

Bookmark the permalink.

8 Comments

 1. marita dahl joff

  MARITA DAHL JOFF Dahl.marita@gmail.com

 2. marita dahl joff

  hej ja min katt blev 19 år Jag var tvungen ringa akutenveterinären hon började kissa blod gick runt runt mjauma Jag fick inte ta upp henn heller lugna henne lite det går inte Men fick ändå tid hos veterinären samma dag hon tyckte när jag berättade hennes problem att hon var så gammal med 19 år inte vanligt så sa hon du ska känna dig stolt inte många som blir så gamla Hon har haft bra liv hos dig levt bra Även om hon gjort undersökningar eller operation så hade hon nog inte klarat den Jag var inte wensam där det var tur men det var ju jag som bestämde göra detMen svårt var det men jag tyckte nästan på slutet hon såg så nöjd ut befriad som hon hade nog ont med Därför hon mjaumade med hemmaMen det var ett svärt beslut men till med när veterinären tyckte det var nog bäst för henne att gå vidare Jag tyckte ändå det gick så fort så låg hon bara såstilla jag hade henne i mina armar först hon såg så trött ut att hon förstod hon skulle gåändå jag tror dom känner det men ledsenheten kommer ju allid fiinas kkvar saknaden med När jag kom hem kändes ännu mera då först kom tårarnaDet har inte tagi slut en idag Hon finns alltid kvar i mitt hjärta hon va en speciell jkatt min gullan hette hon En natt precis efter kom jag in i så starkt ljus kom gullan kom sa hon trippaiväg Så visa hon hela sin familj var där på en stor äng dom var så glada hon var sist kvar hon ville visa mig denJag tror det finns en himmel för dom med ville bara säga det kram mvh

 3. Vi har en kastrerad hane som är 18år och ”still going strong”…
  Han har selektiv hörsel och har magrat avsevärt de sista 5åren…slåss ännu om vår gård och jagar bort andra hannar i grannskapet…trodde han sku gå bort för 2år sedan när han hade fått rejäla skador av en fight… ett hål rätt igenom ytterörat två varande sår…magen o ben…men han fick smärtstillande o antibiotioka och lokalsårvård och återhämtade sig efter ngra veckor…
  Han har svårt att hoppa nu på äldre dar men tar sig opp till maten via köksstegen..till köksbänken…har hund oxå som annars skulle all kattmat….
  Mer o mer inne o sover mycke men verkar annars nöjd m livet…kräver att få gå ut högljutt och kräver mat ofta….mellanåt dement..minns inte att d finns mat eller att han åt just…?jo tungt beslut den dan när den kommer men har redan funderat och diskuterat men ungarna också….

 4. Hej katt vännen min.
  Hade min Hobbe och gav han med insulin spruta varje dag som jag fick lära mig att ta på honom.Så klok katt att viste att vi skulle ta den,sen ut och leka ut och busa.Blev tyvärr bara 12 år men tusse blev nästan 18 år hans kompis

 5. I
  Hallo,alle sammen,jeg har en katt som fant oss da hun var ca1/2år og vi beholdt henne og nå vill hun ut ,fordi vi etterhvert hadde lettere for å slippe henne ut,men vi blir alltid først glad ,når hun er inne igjen for natten og nå er ute 13grader minus og hun vil ut,men vi er redde for at det er for kalt for henne .
  Kann dere si noe om det? Tusen takk og fortsatt god jul alle sammen!

 6. Jag har 4 Neva Maskerda kattor. 2 av dem bröder blir 15 år nu och har hafr exakt samma symptom med avmagring och magont mm.Trots undersökningar inget fel och nu är Niki jättefin och blank i pälsen och gick upp i vikt brorsan Basse kommer efte men det tycks ta lite tid. Nu har jag lagt märke till att Honkatten Babuska början med likanande symtom,så det blir medicinering igen, Jobbigt.Hoppas dina katter mår bra och fått det gott på äldre dar.Min norska skogskatt blev 18år,bodde 6år hos sonen,somnade bort i hans knä 26jan.Lycka till alla kattvänner.

 7. Vår älskade Prinsen blev minst 25 år. Vi har haft honom i 21. Visst rörde han sej med ålderns värdighet de sista åren och behövde vissa dagar hjälp att komma upp i soffan. Synen och hörseln var väl inte den allra bästa och eftersom han inte kom åt att hålla efter pälsen så lekte vi utställningskatt ett par dagar i veckan. Men han åt och drack och skötte kattlådebestyren, hade en hälsosamt våt nos och när jag hjälpt honom med pälsvården var den blank, mjuk och len. Han hade ett gott pensionärsliv som fick gå ut när vädret var så pass så vi kunde ha dörren öppen så han kunde komma in igen efter sin runda. Han var en väldigt kontaktsökande och kelen katt.
  Helst hade jag velat hålla tassen när han avslutade sitt liv i mitt knä, men på katters vis valde han en varm och vacker sommardag strunta i att komma hem efter sin runda och somnade troligen in under en buske nånstans i vår trädgård. Det är 3 veckor sedan nu. Säkraste markeringen att han är borta för gott är att ”lillebror” Felix, som är 11 år har börjat använda Prinsens kattlåda nu.

 8. Min utekatt blev nästan 19 år. Han var ute varje dag och aldrig sjuk. Så du kan nog hoppas på många år än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *