En älskad katt

Jag har två egna katter, Zappa och Zandrama. De är givetvis mina älsklingar, men det finns fler katter som jag verkligen älskar. En av dessa fina, goa katter är Belford. Belford är verkligen en speciell katt, både till utseende och till sättet.

När Belford var liten kattunge så la jag upp en bild på honom här på katterian. Och jag fick flera arga mail och min bild på Belford diskuterades också på diverse kattforum. Man ansåg att kattungen var sjuk och att jag var oansvarig som la upp en bild på en sjuk katt. Vilka dumheter, Belford var och är helt frisk, han har bara lite ovanliga gener.

manadenskatt_juni10259

Jag har fått den stora äran att ta hand om Belford ibland, när matte och husse är bortresta. Och jag kan lova att jag njuter av denna fantastiska katt, som är mer som en hund än som en katt.

 

Bookmark the permalink.

14 Comments

 1. Eva-Marie Engdahl

  Hej jag har precis blivit ägare till en härlig katt som heter Mellis. Jag har en fråga har två palmer stora där pinkar hon hur ska jag göra för att hon ska låta bli . Eva Marie

  • Hej! Det bästa är ju om du skulle kunna plantera om dem, så du får bort den gamla jorden. För även om inte du känner kisslukt så gör katten det och tycker då att krukorna är toalett. Sen måste du ju förhindra att hon fortsätter kissa där. Katter tycker inte om doften från citrusfrukter, så man kan testa att lägga apelsin- eller citronskal i krukan. Ett annat sätt är att täcka över den öppna jorden med plastfolie eller aluminiumfolie som katten förmodligen inte gillar att kissa på. Sen finns det även vissa medel som man kan lägga eller spraya i krukan för att katten inte ska gå dit. Kolla i en zoo-affär, så kan de säkert hjälpa dig. Lycka till!

 2. Min älskade katt är perfekt, men jag har en fråga till en riktig kattexpert. Jag tar det mkt kort: Jag älskar min röda, kastrerade hankatt Tiger. Han är perfekt i alla avseebden, utekatt, men jag har omskolat honom att stanna inne på natten, för hans viktigaste jobb är att sova hos mig (låter egoistiskt, men så är det) – när jag vaknar till, klappar jag honom på magen och då börjar han spinna intensivt, lägger sig på rygg och det är uppenbart att han njuter totalt.

  Men ibland (även dagtid) börjar han spinna på ett helt annat och ännu högre sätt och då händer följande:

  Helst vill han grensla min underarm med alla fyra benen, varvid han tar ett rejält och smärtande tag i ryggskinnet på min hand. Han har aldrig bitit hål och det är inget plötsligt utfall, definitivt intet aggressivt. Han trampar då lugnt ned sina bakben och gnider då insidan av sina ben lugnt mot min underarm, samtidigt som han håller ett stadigt, ganska smärtande tag i min han med huggtänderna – inga hål, inget blod – han vet exakt hur hårt han kan hålla utan skada på mig.

  Då tittar jag på honom stint och säger ”Nej” 2-4 ggr, varvid han släpper taget, stiger av, vänder ryggen till och slickar sig intensivt på kroppen. Efter ngn minut kan jag klappa honom igen och han beter sig som vanligt. Sedan går det ngn månad innan han upprepar.

  Är detta sexuellt?

  Ngt annat?

  Maktdemonstration?

  Gör jag rätt?

  Har jag skickat till fel forum, var snäll och bifoga till rätt forum så att jag får svar?

  F ö är det den absolut häftigaste av 6 st katter jag haft under 34 år. Och hans kärleksbevis till mig är oräkneliga. Och kärleken är ömsesidig.

  Jag har googlat på ”om hankatter biter honkatter i nackskinnet vid parning, men inte hittat ngt. Så har jag tänkt utifrån Tigers (snart 14 år) beteende. Hur är det med det – jag tog hand om honom från 8 års ålder.

  Taxam för svar från en riktig kattexpert. Nyfiken är jag.

  MVH

  Stefan B

  stefan.blomberg@statyac.se

  • Hej!
   Tyvärr är jag inte någon expert på katters beteende, även om jag har ett stort intresse för katter. Att din katt slickar sig intensivt efter det som hänt, tyder på att han försöker lugna ner sig. Men om det är något sexuellt i hans beteende kan jag inte svara på. Vill du ha ett bättre svar på din fråga kan du kanske vända dig till http://www.veterinaren.nu/, där kan du ställa frågor om din katt.

   Lycka till!
   Marie på katterian

 3. Anders Schilling

  Hej igen! Två år har gått sedan jag hörde av mig sist. Husse och katten mår utmärkt. Jag räknade nog fel sist för katten är 12-13 år nu. Men fortfarande fullt frisk och full av rackartyg. Trots sin smidighet är hon ändå klantig. Häromdagen så balanserade hon på ett plåtfat som vippade på en bordskant i köket och så tog hon ett steg för långt och katten och fatet åkte med dunder och brak i golvet. Inte nog med det. Det utlöste en kjedjereaktion. På väg mot golvet försökte hon rädda sig med att hugga tag i brödrostsladden och den i sin tur drog med sig diverse fönsterdekorationer. Jag skrattade så jag skrek när jag blickade ut över förödelsen. Jag kanske skullit ha hållit inne med skrattet för jag såg hur ledsen hon blev. Återigen: Conrad Loretz, djurs psykologi.

  Bästa hälsningar!

  Gotlandsanders och Sissi

  • Man brukar ju säga att katter är smidiga, men det stämmer ju inte alltid. Min enda kvarvarande katt är också ganska klantig och det händer både det ena och det andra här hemma. Men visst är de härliga!

   Marie på katterian.se

 4. Annen Bertelin Lindgren

  Men så bedårande! På vilket sätt skulle han vara sjuk, förklarade folk det?

  Vi har en kattunge (eller kanske tonåring) på 6 månader som heter Oskar, han har ungefär samma färg och teckning som Belford. Jag har av någon anledning aldrig gillat röda eller ”rödaktiga” katter, kan inte förklara varför men något har gjort att jag haft något emot dem. Men så fick vi Oskar, den keligaste, mest underbara katt vi haft hittills. När jag är på toa sitter han på handfatet och ”pussar” mig på kinden, bara en sådan sak! Ingen har gjort det förut, inte ens Maken… ;-)Den i särklass busigaste och vildaste också, men han blir alltid förlåten för sina ofog.

  Jag har en undran när det gäller röda katter: Är det som jag inbillar mig, eller brukar de vara rätt stora? Jag har aldrig sett en röd katt som inte varit relativt stor. Det kan väl inte ha med pälsfärgen att göra tycker man?

  • När han var liten var han ju väldigt tunn och hade ganska stort huvud i förhållande till kroppen. Tror att det var det som startade ryktet. Jag vet faktiskt inte om röda katter är större än andra, kanske man upplever det så eftersom nästan alla röda katter är hanar. Det är ovanligt med röda honkatter även om det förekommer.

 5. Belford är verkligen udda och speciell på alla sätt, inte minst om man jämför med hans kullsyskon som ser HELT annorlunda ut. Något fel har det aldrig varit på varken honom eller några andra av de katter vi fått och Belford är ”one of a kind”…
  Puss från mamma Trixie och syrran Mixie 😉

 6. Såååå søt den lille katta! Man må elske henne ,når man ser henne!
  Nå har hun blitt større og so fin hun er!
  Vår katt kom til oss en kald vinternatt,også liten og tynn,
  Så jeg tok den inn,skulle ikke fryse ute!
  Vi hadde 32 år samme hunderase Breton,so min mann ville helst ha hund igjen,men nå ble det katt for ingen letet etter den og gravid var den også,
  som det viste seg etter ca2 måneder.
  Vi steriliserte henne og dyrlegen anbefalte å ta vekk alle samtidig,
  fordi det snart ble sommer og så mange katter blir satt ut av
  Eierne:( og vi var ikke vant med katter og var redde for om vi klarer det,
  fordi vi er gamle 72 snart og 71 og min Mann fikk Parkinson og jeg lever om natten og sover på dagen.
  Det ble sånn,fordi jeg mistrivdes så veldig på landsbygda!
  Jeg kom fra Rostock i Østtyskland ved havet og klarte ikke
  å ha bare fjell rund med 2 matbutikker ,uten en by? 🙁
  Med vennlig hilsen Anke fra Norge

 7. Hej. Min lilla katt tjej är nu fem månader och jag vill inte kastrera henne utan ha åtminstånde en kull på henne. Hon är ute men jag vill ha lite koll så hon inte blir med ungar. Är det för tidigt att börja med p-piller på henne. ? ///. Christina.

  • Hej,
   Jag vet inte när man kan börja med p-piller. Ring till en veterinär så får du ett korrekt svar. /Marie

 8. Anders Schilling

  Hej! Jag blev alldeles lyrisk av att titta på dina foton. Min lilla tjej föddes framför ögonen på mig för sisådär åtta år sedan. Har du kollat in Conrad Loretz studier i djurpsykologi? Jag och katten snackar med varandra. Miau! Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *